Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kivi gyógyhatásairól
  2024-02-16 20:10:05, péntek
 
 



A kiviről bebizonyították, hogy az egyike azon gyümölcsöknek, melyeknek legjobb hatása van az egészségre.

A kivi egyszerre édes és savanyú, puha, de egyben harapnivalóan kemény.

Sokan nem kedvelik, mert nehézkes a hámozása. A gyümölcsöt ugyanis enyhén szőrös héj védi a környezeti hatások ellen. Ha azonban meghámozod, páratlan ízélményben lesz részed! Hámozás után azonban fél órán belül el kell fogyasztani, mert tárolva kellemetlen utóízt kap.

A kivinek erős utóérő hatása van, így célszerű mindig egy picit keményebb darabokat választani.

A kivi érése meggyorsítható, ha a zacskóba zárt gyümölcs mellé érett almát rakunk, ugyanis az alma etilgázt fejleszt, és ez a kivit egy nap alatt megérleli.

Az igazán érett kivi héja könnyen lehúzható, húsa puha és édes.

A kivi nem a déli területekről származik, mint a legtöbb gyümölcs. Kína északi részén őshonos ez a gyümölcs, és csak a 19. században vált ismertté Európában és ennél is később jutott el Amerikáig.

A gyümölcs nevét többször is megváltoztatták. Eredeti nemzetközi neve ,,kínai egres" volt, melyet az USA-ban történő értékesítése előtt "melonette" vagyis dinnyécske névre kellett változtatni, mivel a kínai szócskát eleve gyanúsnak tartották az adott politikai helyzetben. Ezután viszont a dinnyére emlékeztető elnevezés okozta a gondot, arra ugyanis elég magas importvámok voltak érvényben. Újabb keresztelőt kellett tartani.

A kivi madár és a növény hasonló elnevezése nem véletlen, ugyanis a madár is éppen olyan kicsi, barna és bozontos, mint a híres új-zélandi őshonos szárnyas.

Jó, ha tudod!
A kiviben erős húspuhító enzimek találhatók, így ha héja belső felével, vagy egy vékony szelet gyümölcshússal bedörzsölöd a sütni kívánt húst, akár negyedóra alatt is omlósra puhul. Ugyanezen enzimek miatt nem készíthető a kiviből tejes turmix: minden tejtermék kicsapódik tőle. Joghurtokba, tejes tortákra szeletelve használd, ellenkező esetben keserű ízt kapnak tőle.

A kivi értéke az ásványtartalmában van. Figyelemre méltó mennyiségű kálium, kalcium és értékes nyomelem rejtőzik benne, valamint van benne boron, magnézium, réz és foszfor is. Béta-karotint és flavonoid is megtalálható benne. Vitaminok közül kiemelkedő mennyiség van A-vitaminból, C-, D-, E- és K-vitaminból. A kivi proleolitsavat is tartalmat, mely javítja a vérkeringést. Figyelemre méltó mennyiségű kalcium, kálium és értékes nyomelem rejtőzik benne.

A kivi azért is jó vitaminforrás, mert szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk hasznosítva minden vitaminját.

Egyetlen szem kivi elfogyasztása egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét többszörösen fedezi. Ha a napi egy kivi helyett hármat fogyasztunk, akkor az már terápiás dózisnak is mondható, mert 19 %-kal csökkenti a kóros vérrögök kialakulásának a kockázatát és 16 %-kal a triglicerid szintet (rossz koleszterin).

Nagy mennyiségű a lutein nevű antioxidánst tartalmaz, amely komoly szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében - állítják az Oslói Egyetemi Kórház kutatói.

A kivi testünkre gyakorolt nagyszerű hatása
Orvosi vizsgálatok szerint a kivi olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek sikeresen akadályozzák meg a daganatos sejtek fejlődését.

Erősíti az immunrendszert és megakadályozza a megfázást, vagy a meghűléses megbetegedéseket magas C vitamin tartalma által.

● Véd a légzőszervi problémák, beleértve az asztma, köhögés, zihálás ellen.

Elősegíti az egészséges bőr kialakulását.

Támogatja az emésztőrendszer működését.

Elősegíti az egészséges terhességet.

Fellendíti a szív és érrendszer egészségét.

Előmozdítja a jó látás fenntartását és a szem egészségét.

Vérszegénység megelőzésénél segíti a vas felszívódását.

Véd a DNS-károsodás és az oxidatív stressz ellen.

Gátolja a kóros vérrögképződést és koleszterinszint csökkentő.

A kivinek alacsony a cukortartalma és nem növeli a vércukorszintet ezért a cukorbetegek is fogyaszthatják.

A kivi gazdag rostokban, ezért napi rendszerességgel fogyasztva megelőzi a székrekedést és az emésztési zavarokat.

Ásványhiány következményeként létrejövő krónikus fáradtságban szenvedőknek bőséges szerves nátrium- és káliumforrás.

C-vitamin tartalma lehetővé teszi, hogy az egész testre kiterjedően megőrizze egészségünket. Hatékony továbbá a gyulladásos betegségek gyógyításában, valamint K-vitamin tartalma a vér alvadékonyságát biztosítja. Hat a vesék munkájára, erősíti a csontokat.

A kiviben előforduló boron nemcsak segíti a kalcium felszívódását, de megakadályozza a kioldást is. A boron jól együttműködik a kalcium és magnézium mellett a foszforral és a D-vitaminnal a csontok és az izmok ellátásában.

A benne található magnézium és kalcium tisztítja a vért, erősíti az izmokat, szabályozza a szív működését. A kivi kitűnő vérnyomás és koleszterinszint csökkentő.

A kivi magas káliumtartalmának köszönhetően az egyik legtáplálóbb a test számára. A gyümölcs kálium tartalma ugyanis szükséges a test energia képzéséhez és az izomzat összetételéhez. A kiviben található kalcium, foszfor és magnézium az izmok szerkezeti fenntartását segítik elő.

Ha ezek az ásványok hiányoznak, nincs a táplálékunkban, különösen az idősebb korban, akkor láthatóan megtörténik az izomfogyás. A kiviben van elegendő ásvány a pótlásra, valamint serkentőleg hat az emésztésre.

Egy tanulmány szerint az időskori látászavar és vakság kialakulása a makula (sárgafolt) sorvadása miatt jön létre. Napi egy kivi elfogyasztása 35 %-kal csökkenti a folyamat kialakulásának a kockázatát.

Az almához hasonlóan a kivi fogyasztásával főleg gyermekkorban megelőzhető az asztmás megbetegedések kialakulása. De az antioxidánsoknak köszönhetően a kialakult betegség mértéke is csökkenthető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: koleszterinszint, megbetegedéseket, rendszerességgel, antioxidánsoknak, vérrögképződést, alvadékonyságát, megváltoztatták, vércukorszintet, emésztőrendszer, bebizonyították, immunrendszert, összetételéhez, gyümölcshússal, megakadályozza, fogyasztásával, táplálékunkban, fogyaszthatják, proleolitsavat, megbetegedések, kialakulásának, csökkentésében, meggyorsítható, cukortartalma, felszívódását, elfogyasztása, gyümölcsöknek, együttműködik, vitaminforrás, megelőzésénél, gyermekkorban, harapnivalóan, vérszegénység, gyógyításában, egészségünket, szenvedőknek, káliumforrás, kiviről bebizonyították, egyike azon, kivi egyszerre, gyümölcsöt ugyanis, környezeti hatások, kivinek erős, picit keményebb, kivi érése, zacskóba zárt, alma etilgázt, igazán érett, déli területekről, legtöbb gyümölcs, gyümölcs nevét, kínai szócskát, adott politikai, Oslói Egyetemi Kórház,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Egy lelki imádság  Alvó cicák  Szép estét  Szép álmokat!  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  A sors  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Esti kép  Reggel van  Png virág  Egy bizonyos határt  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  s immár én is felragyogva, ért...  Soha ne kedvezz...  Albert Einstein gondolata  Fekete István - Akác  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Szívem  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Zilahy Lajos gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png cica  Akarat  Facebookon kaptam  Png csokor  Png telefon  Png cica  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Rátalálsz  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Hiányzik  Ami embereknek lehetetlen, az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Reggel van  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Nem számIt  Tanuld meg ezt a versemet  Kerüld el az evangélium örömén...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  A sors  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Szívem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szívem tiéd  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
kiviről bebizonyították, egyike azon, kivi egyszerre, gyümölcsöt ugyanis, környezeti hatások, kivinek erős, picit keményebb, kivi érése, zacskóba zárt, alma etilgázt, igazán érett, déli területekről, legtöbb gyümölcs, gyümölcs nevét, kínai szócskát, adott politikai, dinnyére emlékeztető, kivi madár, növény hasonló, híres új-zélandi, kiviben erős, vékony szelet, sütni kívánt, kiviből tejes, kivi értéke, kivi proleolitsavat, kivi azért, felnőtt napi, kivi helyett, kóros vérrögök, triglicerid szintet, lutein nevű, vérnyomás csökkentésében, kivi testünkre, kivi olyan, daganatos sejtek, meghűléses megbetegedéseket, légzőszervi problémák, emésztőrendszer működését, egészséges terhességet, szem egészségét, oxidatív stressz, kóros vérrögképződést, kivinek alacsony, vércukorszintet ezért, kivi gazdag, emésztési zavarokat, egész testre, gyulladásos betegségek, vesék munkájára, kiviben előforduló, kalcium felszívódását, izmok ellátásában, benne található, szív működését, kivi kitűnő, kivi magas, egyik legtáplálóbb, test számára, gyümölcs kálium, test energia, izomzat összetételéhez, kiviben található, izmok szerkezeti, ásványok hiányoznak, idősebb korban, tanulmány szerint, időskori látászavar, kivi elfogyasztása, folyamat kialakulásának, almához hasonlóan, kivi fogyasztásával, asztmás megbetegedések, antioxidánsoknak köszönhetően, kialakult betegség, koleszterinszint, megbetegedéseket, rendszerességgel, antioxidánsoknak, vérrögképződést, alvadékonyságát, megváltoztatták, vércukorszintet, emésztőrendszer, bebizonyították, immunrendszert, összetételéhez, gyümölcshússal, megakadályozza, fogyasztásával, táplálékunkban, fogyaszthatják, proleolitsavat, megbetegedések, kialakulásának, csökkentésében, meggyorsítható, cukortartalma, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3055
  • e Hét: 27946
  • e Hónap: 59432
  • e Év: 264133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.